DE DRUKKE STAD

Proef 1: Kauwtjes

Trefwoorden: schuwheid, vogels, kauwen, afstand meten, mensen
Duur van het proefje: ongeveer 3-4 uur
Wanneer: het hele jaar
Wat heb je nodig: fiets, smartphone, meetlint
Manier van invoeren: formulier

 

Kauwen zijn zwarte vogels uit de familie van de kraaiachtigen. Ze lijken ook wel wat op kraaien, maar ze zijn een stuk kleiner. Kauwen zijn goed te herkennen aan hun grijze achterhoofd en nek. Het zijn hele vindingrijke vogels. Ze weten zich daarom ook goed te redden in de stad.

Lees hier hoe je kauwen en andere zwarte vogels uit elkaar houdt

In steden wonen heel veel mensen dicht bij elkaar. Kauwen die in de stad leven komen dan ook vaak mensen tegen. Vogels die erg bang zijn van mensen hebben het in de stad niet makkelijk. Ze worden steeds verstoord bij het zoeken naar eten en moeten telkens weer op zoek naar een nieuw, rustig plekje. Dat kost veel tijd en energie. Zijn kauwen in de stad daarom misschien meer gewend geraakt aan mensen? En vinden stadse kauwen de nabijheid van mensen daarom minder storend dan kauwen van buiten de stad?

Het kan ook zo zijn dat kauwtjes uit de stad meer slechte ervaringen met mensen hebben gehad. Denk maar aan kinderen die een spelletje spelen en de kauwen proberen te vangen. Of aan je buurman die kauwen wegjaagt omdat ze het eten voor de koolmeesjes opeten. Zijn kauwtjes uit de stad daardoor misschien juist banger van mensen?

 

Vraag

Laten stadskauwen en plattelandskauwen mensen even dicht in hun buurt komen voordat ze wegvliegen?

 

Het experiment

Voorbereiding

1. Download beide onderstaande invulformulieren. Print het pdf-bestand uit zodat je het mee kunt nemen naar buiten.

Formulier 1 (om te printen)

Formulier 2 (om op de computer in te vullen)

2. Bepaal je staplengte. Ga met je rug tegen een muur staan en loop vervolgens rustig vijf stappen van de muur vandaan. Meet met een meetlint de totale lengte van de vijf stappen en noteer dit op het geprinte formulier.

 

Op pad

1. Stap op de fiets en maak een rondje in en rond je woonplaats. Doe het proefje op alle plekken waar je kauwen tegenkomt.

2. Vul op iedere plek het eerste blad van het formulier in. Hier lees je hoe je de gps-coördinaten van een locatie kunt bepalen.

3. Kies een kauw uit die op de grond zit of op de grond eten aan het zoeken is. Loop rustig in een rechte lijn richting de kauw, zonder te praten of met je armen te zwaaien. Begin met het tellen van je stappen zodra je in de richting van de vogel begint te lopen. Stop met lopen zodra de kauw wegvliegt. Noteer het aantal stappen dat je tot nu toe heb gezet (de startafstand) op het geprinte formulier. Loop vervolgens rustig door richting de plek vanwaar de vogel wegvloog en tel ook nu weer het aantal stappen. Noteer dit aantal ook op het formulier (de vliegafstand).

Tip: kauwen vormen paartjes voor het leven en zijn bijna altijd met z’n tweeën. Kies altijd de dichtstbijzijnde vogel van het paartje uit.

4. Herhaal dit proefje met zo veel mogelijk kauwen op verschillende locaties. Per locatie kun je meerdere kauwen testen.

5. Neem je waarnemingen over op het digitale invulformulier. Stuur het Excel-bestand met je waarnemingen op naar niels.kerstes@naturalis.nl

 

Download de instructies als pdf (printbaar)