DE BETONNEN STAD

Proef 1: Paardenbloemen

Trefwoorden: planten, zaden, verspreiding, grond, wind
Duur van het proefje: 30 minuten tot 3 uur
Wanneer: april/mei en augustus/september
Wat heb je nodig: bakjes of zakjes, watervaste stift, tape, pincet, liniaal, stopwatch
Manier van invoeren: formulier

 

Paardenbloemen vind je overal in Nederland. Deze soort bloeit vooral in april/mei. Dan kleuren paardenbloemen hele weilanden en bermen geel. Paardenbloemen behoren tot de composietenfamilie. Dit betekent dat iedere gele ‘bloem’ eigenlijk samengesteld is uit een heleboel kleinere bloemen die samen een bloeiwijze vormen. Ieder apart bevrucht bloempje resulteert uiteindelijk in een zaadje. Deze zaadjes hebben een soort parachuutjes waarmee ze door de wind meegevoerd kunnen worden. Samen vormen de zaadjes de welbekende pluizenbollen.

Er zijn nog een heleboel andere gele composieten die wel wat op paardenbloemen lijken. Toch is de paardenbloem relatief makkelijk te herkennen. De paardenbloem heeft een gladde, holle, onvertakte bloemsteel zonder bladeren of schubben. De bladeren groeien in een rozet op de grond, zijn kaal of iets wollig behaard en zijn diep ingesneden. Als je de bloemsteel van de paardenbloem doorbreekt komt er een wit, melkachtig sap uit.

Op veel plekken in de stad moet je goed zoeken naar een stukje vruchtbare grond. Een groot deel van de stedelijke bodem is bedekt met asfalt, beton, tegels of klinkers. Geschikte stukjes grond zijn eigenlijk een soort eilandjes in een zee van steen. Dit is lastig voor planten die gebruik maken van de wind voor het verspreiden van hun zaden, zoals paardenbloemen. Veel van hun zaden komen namelijk op een plek terecht waar ze onmogelijk kunnen groeien.

Paardenbloemzaadjes kunnen op verschillende manieren aangepast zijn aan het leven in de versteende stad. Vliegen ze juist extra goed, zodat de kans groter is dat ze in een ver gelegen park, grasveld of weiland terecht komen? Of zweven de zaadjes juist erg slecht, zodat ze in de buurt van de ouderplant op de grond vallen?

 

Vraag

Zijn de zaden van paardenbloemen in de stad aangepast aan de “versteende” omgeving?

 

Het experiment

 

Voorbereiding

1. Download beide onderstaande invulformulieren. Print het pdf-bestand uit zodat je het mee kunt nemen naar buiten.

Formulier 1 (om te printen)

Formulier 2 (om op de computer in te vullen)

 

Op pad

1. Ga op zoek naar een complete pluizenbol van een paardenbloem.

2. Geef de pluizenbol een nummer. Schrijf dit nummer met watervaste stift op een bakje of zakje (één bakje of zakje per pluizenbol)

3. Meet voordat je de pluizenbol verzamelt hoe lang de bloemsteel van deze pluizenbol is, vanaf de grond tot aan de onderkant van de pluizenbol. Noteer de lengte van de bloemsteel op het formulier bij het juiste nummer. Noteer ook de datum, de coördinaten (lees hier hoe je die kunt vinden) van de plek waar je de bloem gevonden hebt en een beschrijving van de vindplaats (stoep, weiland, berm, perk, anders).

4. Verzamel de pluizenbol en stop hem in het bakje of zakje.

Optioneel:

5.  Verzamel op deze manier nog een aantal pluizenbollen, bijvoorbeeld vijf binnen en vijf buiten de stad. Zorg ervoor dat de pluizenbollen niet platgedrukt worden. Voor de vergelijkbaarheid van de resultaten is het fijn als je in ieder geval één bol binnen, en één bol buiten de stad verzamelt.

 

De test

1. Kies een ruimte uit waar geen luchtcirculatie is. Doe alle ramen en deuren dicht, de verwarming uit, zorg dat er geen tocht is en dat er geen rondlopende mensen zijn. Plak een stukje tape op de muur op een hoogte van precies 2 meter. Pak je eerste pluizenbol en pak er met een pincet een willekeurige, compleet zaadje uit (inclusief “parachuutje”). Hou het zaadje steeds met de pincet vast aan het steeltje van het pluimpje. Pak je stopwatch, hou het zaadje op precies twee meter hoogte, laat het los en druk op hetzelfde moment je stopwatch in. Stop de stopwatch op het moment dat het zaadje de grond raakt. Noteer de tijd op het formulier. Doe dit in totaal vijf keer per zaadje.

2. Meet en noteer vervolgens de lengte van het steeltje van het pluis (a op onderstaande tekening) en de maximale breedte van het pluimpje (b) op het formulier bij het juiste nummer. Test 5 willekeurige zaadjes per pluizenbol en doe dit voor alle pluizenbollen die je hebt verzameld.

3. Stuur het ingevulde Excel-formulier op naar niels.kerstes@naturalis.nl.

We vinden het erg leuk als je ons laat weten wat je van het proefje vond. Of maak foto’s of een filmpje van het experiment en stuur die naar ons op!

 

Download de instructies als pdf (printbaar)