Huisjes van tuinslakken (foto: Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) / André Künzelmann)

 

DE WARME STAD

Proef 1: Gewone tuinslakken

Trefwoorden: tuinslak, kleur, warmte, zon, foto, telefoon
Duur van het proefje: 5 minuten of meer
Wanneer: april-oktober
Wat heb je nodig: smartphone
Manier van invoeren: SnailSnap-app, Waarneming.nl of apps van Waarneming.nl (iObs of ObsMapp)

 

Gewone tuinslakken komen in heel Nederland voor. Door de naam denk je misschien dat deze slakken alleen in tuinen leven, maar dat is niet zo. Ze leven eigenlijk overal waar grote planten groeien: in het bos, in struikgewas, in rietkragen langs sloten, in (stads)tuinen, in parken, in of onder heggen, in hoog gras en in velden met brandnetels en bramen.

Een gewone tuinslak is ongeveer 2,5 centimeter groot. Het slakkenhuisje van de tuinslak kan drie verschillende kleuren hebben: geel, roze of bruin. Bij veel slakken lopen er zwarte strepen over het huisje. Een volwassen gewone tuinslak is goed te herkennen aan de zwarte rand bij de opening van het slakkenhuisje.

Zoals je wel weet kan het erg heet worden in een zwarte auto die in de zon staat. Een witte auto blijft veel koeler. Bij slakken is dat net zo. Lichtgekeurde slakken warmen minder snel op in de zon dan donkergekleurde slakken. Betekent dit dan ook dat er in de relatief warme stad meer lichtgekleurde slakken zijn dan buiten de stad?

Uitlaatgassen en vervuiling door industrie maken stenen en planten in de stad donkerder. Lichtgekleurde slakken vallen hierdoor juist extra goed op, waardoor ze makkelijk te vinden zijn voor dieren die slakken eten. Zijn lichtgekleurde slakken in de stad daardoor misschien juist in het nadeel?

 

Vraag

Zijn tuinslakken in de stad lichter of donkerder van kleur dan slakken die buiten de stad leven?

 

Het experiment

  1. Download de SnailSnap-app

2. Lees de instructies op de SnailSnap-website, zodat je weet hoe je tuinslakken herkent en hoe je ze op de foto zet.

3. Ga op zoek naar gewone tuinslakken, zowel binnen als buiten de stad, en gebruik de SnailSnap-app om ze op de foto te zetten.

 

Foto’s die ingestuurd worden via de SnailSnap-app worden het hele jaar door verzameld en aan het eind van het jaar geanalyseerd door onderzoekers van Naturalis.

 

Download de instructies als pdf (printbaar)